سیر یک گیاه پراستفاده است که در بیشتر مناطق ایران به صورت طبیعی کاشته میشود. در برخی مناطق ایران در هر هکتار 30 تا 40 تن سیر برداشت میکنند. به دلیل پایین بودن هزینه کشت، گردش اقتصادی خوبی دارد. معمولاً مصرفکنندگان سیر یا سیر خشک شده یا پودری آن را استفاده مینمایند. کاربرد پودر سیر بسیار گسترده است. محصولی سرشار از مواد مغذی است. ویتامین C ، آهن، پروتئین، فیبر، آنتیاکسیدانها، آلیسین طبیعی، مقدار کمی سدیم و قند از جمله برترین خواص پودر سیر هستند.
در فرهنگ غذایی بسیاری از اقوام ایرانی مصرف پودر سیر از قدیم حدود 3 هزار سال پیش تاکنون بهعنوان دارو و چاشنی در آشپزی جایگاه خود را حفظ کرده است. از قدیم در کشورهایی مانند هند و مصر برای درمان سرطان از پودر سیر بهره میگرفتهاند. برطبق تحقیقات بروی موش به ثبت رسیده که مصرف پودر سیر با کاهش چسبندگی ترکیبات افزایشی به زنجیرهای DNA، از بیماریهای سرطانی جلوگیری میکنند.
در ادامه مقاله موضوعی راجع به اینکه پودر سیر چیست، طرز تهیه پودر سیر، موارد مصرف پودر سیر و کاربرد پودر سیر در غذا و خواص آن صحبت شد. در خواندن این مقاله با ما همراه باشید. در صورت تمایل برای دسترسی آسان به محصولات هفت ادویه و فروشنده آن، اینستاگرام ما را دنبال کنید.
پودر سیر چیست
سیر از خانوادگان پیاز و میوهای گرمسیری و بومی در آسیای مرکزی است. یک عدد سیر حاوی چندین دانه سیر در یک پوست و ریشه است. هر دانه سیر پوست نرم و شفاف و به رنگ سفید و مایل به صورتی را داراست. از ورقهورقه کردن، خشککردن و پودر کردن سیر تازه، پودر سیر به دست میآید. کاربرد پودر سیر مانند پودر پیاز نسبت به خود میوه بیشتر و عمر مفید بیشتری دارد. هر یک قاشق مرباخوری پودر سیر معادل چهار حبه متوسط سیر است. پودر سیر در طی ماهها حتی سالها بدون اینکه مواد مغذی را از دست بدهد، هنوز خواص خود را حفظ میکند. پودر سیر بهعنوان یک چاشنی قوی برای غذاها و دارویی مصرف میشود. طبع این پودر گرم و خشک است.
طرز تهیه پودر سیر
طرز تهیه پودر سیر در منزل کار سختی نیست. فقط برای خشک شدن سیر خرد شده به زمان نیاز دارد. برای طرز تهیه پودر سیر مقدار آب برای خیساندن سیر، دستگاه میوه خشککن یا فر و دستگاه خردکن برای آسیاب کردن و الک کافی است.
برای شروع کار، ابتدا سیر را شسته و پوست آن را بگیرید. اگر میخواهید بهراحتی پوست سیر کنده شود، آن را به مدت 2 الی 3 دقیقه در آب بخیسانید و پوست بکنید. بعد از کندن پوست و تمیزکردن سیرها، آن را به حالت ورقهای در ستگاه غذاساز یا با چاقودستی برش دهید. ورقههای سیر را روی پارچه تمیزی و با فاصله از یکدیگر در زیر نور خورشید قرار دهید و اجازه دهید تا خشک شود.
همچنین میتوانید سیرهای ورقه شده را در دستگاه میوه خشککن یا داخل فر با حرارت ملایم خشک کنید. سپس چک کنید تا ببینید کاملا خشک شده به طوری که حالت چسبندگی شان ازبینرفته و به راحتی با دست از وسط نصف شود. سیرهای ورقهای خشک را در دستگاه آسیاب برقی پودر کنید. پودر سیر را از الک رد کنید تا پودری یکنواخت، ریز و نرم حاصل گردد.
پودر سیر آماده را در ظرف دربسته و در جای خشک و خنک نگهداری شود. برای اینکه عطروطعم بیشتر به غذاها بدهد، میتوانید سیر خشک شده را بدون پودر کردن نگه دارید. برای کاربرد پودر سیر و هر مصرف غذایی، مقداری از آنها را به پودر تبدیل و مصرف نمایید.
از پودر سیر در چه غذاهایی استفاده میشود
پودر سیر یکی از ادویههای پرمصرف است که به انواع خوراکیها طعم خاصی میبخشد. ب باتوجهبه خواص سیر در غذا و در دسترس نبودن آن در تمام فصول، بهتر است حتماً پودر سیر در منزل داشته باشید. پودر سیر معمولاً به صورت چاشنی و دارویی در انواع غذاییها کاربرد دارد. کاربرد پودر سیر در غذاها به سه بخش تقسیم میشود.
بخش اول غذاهایی که سیر از مواد اصلی آنها است. غذاهایی مثل میرزاقاسمی و سیر قلیه که از غذاهای شمالی هستند. از جمله سایر غذاهایی که حتماً باید پودر سیر در آن ریخته شود، میتوان به غذای کرمانشاهی مانند آش دوغ و آش ماسوا و غذاهای جنوبی مثل مکشت پلو و فلافل که معمولا این پودر با ادویه فلافل مخلوط میکند؛ اشاره کرد. یکی از اصلیترین کاربرد پودر سیر در تهیه انواع سس برای انواع سالادها از قبیل سالاد ذرت، سالاد الویه و سالاد کلم است. همچنین از پودر سیر برای تهیه سوسیس و کالباس خانگی استفاده میشود؛ زیرا که به علت خشک بودن، ماندگاری این غذاها رو افزایش میدهد.
بخش دوم غذاهایی هستند که آنها را میتوان هم با پودر سیر مصرف کرد هم بدون آن. درواقع میتوان این بخش مربوط به ذائقه و سلیقه افراد انواع خوراکیها و غذاها را تهیه و مصرف کنند. این قبیل غذاها مثال خورشت سبزی، خورشت قیمه، خورشت بادمجان، و انواع آش مانند مثال آش رشته و آش جو و انواع سوپهاست. خوراکهایی مثل خوراک لوبیا و خوراک ماهی و غذاهای گوشتی مانند کبابکوبیده و جوجه و مرغ بریانی نیز کوکو و کتلت، غذاهای سوخاری، غذای خنکی مانند ماستوخیار و انواع ترشیجات نیز یکی از موارد مصرف پودر سیر در غذا هستند.
بخش سوم غذاهایی هستند که به علت طعم خاصشان، بههیچوجه امکان اضافهکردن پودر سیر در آنها وجود ندارد. غذاهایی مانند شیربرنج و فسنجان، با داشتن طبعی گرم و طعمی متفاوت از جمله دستورهایی هستند که بههیچوجه استفاده از پودر سیر در آنها توصیه نمیشود.
خواص پودر سیر
پودر سیر همواره برای دارویی و درمان مورد مصرف عموم قرار میگیرد. پودر سیر کاربرد اصلیاش در غذاست. بهعنوان دارو خیلی کمتر استفاده میشود. مهمترین خواص پودر سیر عبارتاند از:
- مصرف پودر سیر سبب کاهش کلسترول و فشارخون میشود.
- وجود آنتیاکسیدان در پودر سیر به کاهش استرس اکسیداتیو در بدن کمک میکند؛ التهاب را کاهش میدهد و از جهشهای سلولی سرطانی جلوگیری میکنند.
- وقتی سیر خشک میشود، مقدار ویتامین C آن کاهش مییاب؛ مواد معدنی و آنتیاکسیدانهای موجود در آن افزایش مییابد و منجر به تقویت سیستم ایمنی بدن میشود.
- اگر معده درد داشته باشید، ترکیبات طبیعی مثل فیبر و آهن که در پودر سیر وجود دارد؛ باعث ازبینرفتن یبوست میشود.
خلاصه
پودر سیر، یکی از ادویههای پرکاربرد در آشپزی است. کاربرد پودر سیر به همان اندازه سیر تازه بوده و گاهاً خواصی بیش از آن نیز دارد. شما میتوانید در تمامی غذاهایی که از سیر تازه استفاده میکردهاید بدون نگرانی از پودر سیر خالص هفت ادویه استفاده کنید. موارد مصرف پودر سیر بسیار گسترده بوده و در بیش از 90 درصد خوراکیها قابلاستفاده است. مزیت پودر سیر این است که مانند سیر تازه بوی تند نداشته و بعد از مصرف دهان شما بوی بد نمیگیرد.
در این مطلب طرز تهیه پودر سیر و کاربرد آن در انواع غذاها بررسی شد. شما میتوانید بهترین پودر سیر را از فروشگاه اینترنتی هفت ادویه خرید و در انواع غذاهای خود از آن استفاده کنید. در صورت تمایل به ثبت سفارش تلفنی و یا داشتن هرگونه سؤال با ما تماس بگیرید.